Barion Pixel

A magyar könyv is magyar termék

Új mozgalom a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveinek népszerűsítésére.

Segítsd a törekvéseinket
Csatlakozz!
A fenti képek rákattintva nagyobb méretben, lapozható galériában nyílnak meg

Bódai - Soós Judit

Magyar vagyok, magyarnak születtem, a világ legszebb, leggazdagabb nyelve az én anyanyelvem. Szerencsésnek érzem magam, amiért ezt a nyelvet ismerhetem, őrizhetem, ápolhatom. A betűk világa mindig vonzott, nagyon szerettem csepp gyermekként a meséket, verseket hallgatni és titokzatos könyveket lapozgatni. Minél hamarabb meg akartam tanulni olvasni, írni, hogy megfejthessem a könyvek titkát. Olyan volt ez számomra, mint valami varázslat, aminek feltétlenül részese akartam lenni.
Úgy hiszem, hogy nem is lehet ez más, tényleg varázslat. Papírlapokra rótt jelek, amik meséket, történeteket rejtenek, és aki képes megfejteni a jeleket, új világokba csöppenhet. A könyv egy kapu, mely a fantázia világába nyílik, és az olvasás repít át ebbe a világba. Ha olvasol, alakváltó vagy: bármi lehetsz; király, koldus vagy sárkány, csak engedd meg a könyvnek, hogy elvarázsoljon.
Olvasás nélkül nem tudom elképzelni az életemet. Számomra ez lételem. És ennek a lételemnek a csodáját igyekszem íróként, költőként és pedagógusként is átadni mindenkinek, aki nyitott rá. Legyünk minél többen igazi olvasók!
Szerb Antal egyik gondolatát idézem ide: „Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani; de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó.”
Írásaimmal leggyakrabban a gyermekeket szólítom meg, és tudom, hogy nagy a felelősségem, mert, ha jól csinálom, ha elvarázsolom őket, akkor ők felnőttként is olvasó emberek lesznek. 
A MKMT mozgalom mentorprogramjának vezetőjeként szintén a gyermekek felé fordulok, és az olvasás szeretete mellett, az írás varázslatos útján való elindulásukat igyekszem mentortársaimmal karöltve támogatni. „Valójában az olvasás meg az írás ugyanaz. Hiszen amikor írsz, akkor tulajdonképpen a fejedben futó történetet olvasod, aztán egyszerűen lejegyzed.” – mondta Matt Haig. Tehát minden az olvasással kezdődik. 
A Mozgalom nagyköveteként is úgy gondolom, hogy az ifjúság olvasóvá nevelésében tudok a legtöbbet tenni. Célom olyan programok indítása, támogatása, melyekkel a kortárs magyar irodalmat és írókat közvetlenül el tudjuk juttatni a jövő olvasóihoz, a gyermekekhez. A jövő ugyanis a gyermekeink kezében van. A gyermekeink viszont belőlünk táplálkoznak.

 


Ugrás az összes nagykövethez