Barion Pixel

A magyar könyv is magyar termék

Új mozgalom a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveinek népszerüsítésére.

Segítsd a törekvéseinket
Csatlakozz!

Dudásné Sike Erzsébet

Dudásné Sike Erzsébet

Civil tag

A könyvek és a zene szeretetét az anyatejjel szívtam magamba. Édesapám falta a könyveket, hangos felolvasásokat tartott Édesanyámnak, akitől viszont a magyar népdalok és az éneklés iránti végtelen rajongásomat örököltem.

A beszéddel egyidőben érkezett meg életembe a színpadi jelenlét. Minden lehetőséget megragadtam, hogy akár versmondással, történet meséléssel, akár énekléssel, tánccal, később színdarabban is, de szerepelhessek. Ez lett életem fő vonala.

Tizenévesen írtam az első rímbe szedett soraimat. Egy váratlan boldogság, egy lelki megrázkódtatás, egy gyönyörű hangszeres zenemű, mind-mind versírásra szólított. Óvónőként a mesemondás volt a legkedvesebb foglalkozásom! Nem csak felolvasni, hanem kitalálni meséket, történeteket. Csodálatos az érzés, ahogy a kicsik kerekre tágra nyílt szemekkel szívnak magukba minden kiejtett szót! Ekkor kezdtem gyűjtögetni a könyveket. A lexikonok egész sorozatát, útikönyveket, verses köteteket, regényeket és hajnalokig olvastam. Szerencsére férjem is könyvmoly, közös könyveinkkel már lett egy komoly házi könyvtárunk. Gyermekünk születésével pedig tovább bővültünk mesekönyvekkel, regényekkel. Örömmel tölt el, hogy a könyv iránti szeretetet és tiszteletet sikeresen tovább adtuk Neki is!

Életem nagy részében – vagy inkább egészében – a zene kapta a főszerepet. Egy családi zenekarban részt venni nagyszerű dolog, sok nyelven énekelni, eljutni Európa számtalan országába és megismerni kultúrájukat még nagyszerűbb. Akkor és ott kezdődtek a szövegírások a saját zenekari dallamokra. Egy-egy dalszöveggel kifejezhetjük érzéseinket gondolatainkat, vágyainkat, hiszen ezek is versek, csak zenére írva. És minden zene. A csend is.

Verseim közül eddig egy jelent meg kiadásban, az Álomkép antológiában Ki vagy Te? címmel.

A zsűrizésre egy nagyon kedves írónő kért fel, akit a barátnőmnek tudhatok! Szívesen vállaltam, mert kíváncsi vagyok a mai kor gyermekeinek történeteire. Megtudni, mi foglalkoztatja a pályázaton résztvevőket, mik a vágyaik, miről álmodoznak, hová repíti őket a fantáziájuk? Milyen a képi világuk és mennyire tudják kifejezni magukat? Türelmetlenül várom a meséket!